امروز: سه شنبه 15 آبان 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
لینک دوستان
بلوک کد اختصاصی

تاریخچه شهر

تاریخچه شهر دسته: جغرافیا
بازدید: 154 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 757 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 65

شهرسازی چیست ؟ مجموعه روشها و تدابیری كه متخصصین امور شهری بوسیله آن شهرها را بهتر می سازند به شهرسازی یا علم تنیسق شهرها شهرت دارد از دیدگاه دیگر ، شهرسازی عبارتست از مطالعه، طرح ریزی و توسعه شهرها با در نظر گرفتن احتیاجات اجتماعی و اقتصادی

قیمت فایل فقط 4,900 تومان

خرید

تاریخچه شهر

- تاریخچه شهرنشینی و شهرسازی

     1. كوچ نشینی بر مبنای صید و شكار

  1. كوچ نشینی بر مبنای زندگی شبانی
  2.  كوچ نشینی بر مبنای ییلاق و قشلاق
  3. كوچ نشینی بر مبنای كشاورزی ابتدائی
  4. یكجانشینی بر مبنای كشاورزی و به گزینی مواد كشاورزی

2- شهر چیست ؟

       شهر مجموعه‌ای از تركیب عوامل طبیعی، اجتماعی و محیط های ساخته شده توسط انسان است كه در آن جمعیت ساكن متمركز شده است. جمعیت در این مجموعه به طور منظمی درآمده و آداب و رسومی را برای خود ابداع كرده است.تعاریف مختلف شهری :1- تعریف عددی2- تعریف تاریخی3- تعریف حقوقی

1)     تعریف عددی :

  مركزی از اجتماع نفوس كه در نقطه‌ای گرد آمده و تراكم و انبوهی جمعیت در آن از حد معینی پایین تر نباشد. بر این اساس در بیشتر ممالك حد جمعیت شهر 2500 نفر است.

2)     تعریف تاریخی :

         برخی از علما معتقدند ، كه مراكزی كه از قدیم نام شهر به آن اطلاق شده است، به عنوان شهر شناخته میشوند.

3)     تعریف حقوقی:

در دوره‌های گذشته، شهرها دارای امتیازاتی بودند، كه در روستاها نبود. مانند حق داشتن بازار و خدمات نظامی

4- عوامل پیدایش شهرها

1)     مازاد تولید محصولات كشاورزی

2)     توسعه شبكه راهها و تمایل بشر به ایجاد یك زندگی دسته جمعی.

3)     توسعه مبادلات كالا و پیشرفت های تاریخی

4)     عوامل طبیعی مانند وجود آب، مساعدت زمین و خاك

4- عوامل گسترش شهرها

1)     تحول در حمل و نقل و سرعت مبادلات

2)      پیدایش تخصص و تقسیم كار

3)      ازدیاد جمعیت

4)      توسعه مهاجرت ها

5)     - تمركز صنعت و مهاجرت

6)      توسعه مراودات اقصادی

7)      بالا رفتن سطح درآمد

8)      تنوع در مشاغل

9)      پیدایش و گسترش وسایل ارتباط جمعی

5- شهرسازی چیست ؟

  مجموعه روشها و تدابیری كه متخصصین امور شهری بوسیله آن شهرها را بهتر می سازند به شهرسازی یا علم تنیسق شهرها شهرت دارد.

از دیدگاه دیگر ، شهرسازی عبارتست از مطالعه، طرح ریزی و توسعه شهرها با در نظر گرفتن احتیاجات اجتماعی و اقتصادی .

6- تاریخچه و خاستگاه شهرسازی :

  1. لوكوربوزیه معتقد است : « آغاز شهرسازی معاصر به پایان قرن هفدهم، زیالی لوئی چهاردهم است و او را نخستین شهرساز دنیای غرب بعد از تمدن روم می داند »
  2.  زیگفرید معتقد است : «آغاز شهرسازی معاصر به سالهای آخرین قرن شانزدهم بر می‌گردد. یعنی – دوره پاپی سیكستوس پنجم – كه وی را اولین شهرساز مدرن می داند.
  3.  زیرلو معتقد است : «نظام جدید خانه‌سازی در حومه‌ها كه امكان جرایی یك نفر از همسایه‌اش را میسر می سازد، ترجمان تجملی خانه‌های بشر اولیه است.

7- وظایف شهرسازی :

  1. طرح و تنظیم نقشه‌های جدید
  2.  توزیع صحیح تأسیسات شهری و برنامه‌ریزی جهت حمل و نقل شهری
  3.  بسط روابط اجتماعی و اقتصادی
  4. ایجاد محیط‌های راحت و سالم
  5. كاستن از اثرات سوء زندگی شهری

8- شهر ساز كیست ؟

    در حقیقت شهرسازی یا طرح و برنامه‌ریزی شهری عبارت از دو پدیده محیط و انسان هستند، كه در كنار هم جوامع زیستی را به وجود آورده اند.شهرساز به ایجاد رابطه‌ای منطقی بین انسان و محیط زیست مبادرت می كند.امروزه متخصصین شهرسازی در زمینه مسائل شهرسازی، در دو رشته اصلی برنامه‌ریزی شهری (Urban planning) و طرح ریزی شهر (Urban Design) ایفای نقش می‌پردازند.

فصل دوم:

طراحی شهری

1- طراحی شهری چیست؟

     طراحی شهری فرآیندی است كه به شكل‌دهی فیزیكی بافت‌های مختلف شهری و روستایی منجر می‌شود. طراحی شهری با رویكرد ساختارگرایی به ایجاد اماكن متعدد می‌پردازد. این فرآیند طراحی ساختمان‌ها، فضاها و چشم‌اندازها را در برمی‌گیرد و نهایتا جریانی را به راه می‌اندازد كه به عمران وآبادی شهری كمك می‌كند.

2- تعریف طراحی شهری:

       برنامه ریزی شهری ,معماری و منظر سازی ,مهندسی فنی ,مهندسی ترافیک و حمل و نقل روانشناسی ,جامعه شناسی واقتصاد سر و کار دارد و در عین حال با سیاست و فرهنگ نیز ارتباط پیدا می کند.پس می بینیم که دامنه ی فعالیتش بسیار گسترده است.

اگر گفته ی مانوئل کستل را بپذیریم که برنامه ریزی عین سیاست است شاید بهتر بتوان حوزه ی فعالیت شهری را مشخص کرد .به نظر جف لوید طراحی طراحی شهری حلقه ی پیوند دهنده ی معماری , معماری منظر, مهندسی به صورت گسترده و برنامه ریزی وبلاخص برنامه ریزی شهری است.این نظریه ای که امروز هم از اعتبار خود برخوردار است.

در تعاریف بالا ما به دنبال جوهر و مفهوم طراحی شهری هستیم چیزی که در شرایط جامعه ی ما نیز مفید واقع می شود . طراحی شهری فعالیت جدیدی نیست . بحثهای فراوانی از قدیم وجود داشته مبنی بر اینکه با شکل گرفتن فضای خصوصی زندگی بشر فضای عمومی نیز شکل گرفته , زیرا انسانها می خواسته اند با هم رابطه داشته باشند و به محض آنکه انسان پا ازفضای خصوصی بیرون می گذارد و در فضای عمومی قرار می گیرد حضور طراحی شهری در تاریخ کالبدی او آغاز می شود.

   گستردگی فعالیت طراحی شهری نشان می دهد که این فعالیت مانند یک طرح معماری یا طراحی یک پارک نیست که با طرح مشخصی شروع شود یا پایان پذیرد. یک کار معماری معمولا در جایی شروع می شود و خاتمه می یابد , ملی یک میدان به عنوان عنصری از سازمان فضایی شهر در طول تاریخ ت*** می یابد , دگرگون میشود ,تغییر می کند و یا مدام عوض می شود . چنین فضایی می توانداز عهد باستان شروع شود , وسطی را پشت سر گذارد , رنسانس را ببیند و امروز هم بتواند در آن فعالیت و زندگی کند.دشواری پیش بینی آینده ایجاب می کند که طراحی شهری انعطاف پذیرباشد,بتواندخودراباحرکات ونوسانات و تصمیم گیری ها تطبیق دهد ,اصلاح شود و به قولی مداراکند

2-1- حرفه‌ای نو:

طراحی شهری یكی از جدید‌ترین حرفه‌هاست كه بیش از 25 سال از عمر آن نمی‌گذرد. بیشتر آن چه كه طراحان شهری ارایه می‌كنند، (طراحی بافت‌های مسكونی) دستاورد حوزه‌های شغلی دیگر است. در واقع طراحی شهری یك رویكرد چندگانه نسبت به سایر مشاغل دارد.

2-2-رسالت عمومی

همزمان با شكل‌گیری صنف طراحان شهری، معماران، شهرسازان، طراحان فضای سبز، مهندسان راه، هنرمندان و طیف وسیعی از مشاغل وفاداری خود را به این حوزه «طراحی شهری» اعلام كردند.در واقع رسالت این حوزه‌ها تغییر روند شكل‌دهی فضاهای پیرامونی بود. از جمله مباحث چالش برانگیزمیان این حوزه‌ها عبارت‌ بودند از:

الف) معماران باید سوای از طراحی ساختمان‌ها، با موقعیت مكانی بناها هم در ارتباط باشند.

ب) شهرسازان هم باید با شكل فیزیكی توسعه و گسترش شهرها ارتباط داشته باشند.

ج) طراحان فضای سبز هم باید در ابتدای فرآیند طراحی شهری به بررسی و فهم درست از مناطق مورد نظر دست یابند.

د) مهندسان راه هم باید به جای تمركز روی مباحث ترافیكی، از مهارت‌های خود در ایجاد فضاهای دلپذیر (چه برای سكونت و چه برای مشاهده صرف)استفاده كنند.

-  چه اقداماتی در دستور كار طراحان شهری قرار دارد؟

  1. 1.      وسعت دید دادن به فضای شهری _ استفاده از ابتكارهایی چند در تولید و بازتولید محیط‌های پیرامونی
  2. 2.      طراحی فضاهای ساخته شده _ از كل شهرها و حومه‌های آنها گرفته تا خیابان‌ها و میدان‌ها ارایه نظرات خود بر چگونگی عمران و احیای شهرها
  3. 3.      تحقیق و تفحص پیرامون مناطق مورد نظر و ساكنان آنها در نظر گرفتن بافت فیزیكی، سیاسی، اقتصادی و روان‌شناسی حاكم بر آن مناطق.
  4. 4.       تحت تاثیر قرار دادن مردم با ابتكارات خود، كمك به آنها در اتخاذ تصمیم‌هایی مناسب و ‌آموزش آنها جهت ایجاد مكان‌های مطلوب.
  5. 5.       توسعه سیاستگذاری‌های نوین پیرامون ساخت و سازهای شهری .
  6. 6.      - مشاور گروهی _ كمك به مردم برای برعهده گرفتن نقش‌هایی پیرامون سازندگی و طراحی حومه‌ها
  7. 7.      - ارایه تصاویر گرافیكی _ از طراحی‌های كلی و تكنیكی گرفته تا استفاده از آخرین دستاوردها در طراحی‌های كامپیوتری

3- هدف از طراحی شهری چیست؟

        طراحی شهری بخش بسیار مهم و حساسی از هویت شهروندان یک شهر به شمار می رود.بدین معنا که چگونه می اندیشند ،چه امکاناتی در دسترس داشتند و چه متخصصانی نبوغ خود را ارائه دادند تا شهری که در آن زندگی می کنیم ساخته شده است. زمانی که این عوامل را کنار یکدیگر قرار می دهیم تا ترکیبی از یک شهر را ارائه نماییم ،سیمای شهر گویای فرهنگ و نگرش آن جامعه می باشد.معیار فرهنگی ،سلیقه ی شخصی ،تفکر و امکانات نهادهای اجتماعی در یک کشور تعیین کننده ی نمای ظاهری شهری و بالطبع طراحی شهری است.

   طراحی شهری از یک سو باید حداقل خدمات و امکانات شهری را به طور یکسان در اختیار کلیه شهروندان قرار دهد و از سوی دیگر تنوع و امکان انتخاب جایگرین متفاوت را برای گروه های مختلف جامعه فراهم سازد.

هدف اول مستلزم یکنواختی استانداردها و جامعیت آن می باشد،ولی هدف دوم تنوع استانداردها و به کار گیری تدابیر و راهبردهای متخصصان و افراد ذی صلاح در شهرسازی را ایجاب می نماید.

طراحی شهری در چارچوب کلی فرایند برنامه ریزی و تصمیم گیری جامعه ،نیاز به تشکلات رسمی دارد تا از این طریق ،قشر ها و گروه های فرهنگی جامعه ،نتواند به ارزشها و آرمانهای خود جامه ی عمل بپوشانند و پیشنهاد های طراحی را که نهایتا به صورت سرمایه گذاری شهری ،مرمت ،نوسازی ،بازسازی و ساخت و حفظ بناها در می آید ،بهتر ارائه دهند.

اگر از هر قشر خواسته شود تا نظر خود را در مورد شکل شهر و نقش هشر بیان کند در طراحی شهری ،تنوع ، هماهنگی و زیبایی سیمای شهر و الگوی فعالیت ها به بهترین نحو فراهم می آید وزیرا در این حالت طراحی شهری رفتارهای جمعی خواسته های فرهنگی و هویت گروهی را منعکس می سازد.فرضیه اصلی در این جا این است که طراحی خیال پردازانه با استفاده مشترک از فضا و سهیم شدن در امکانات و دسترسی متعدد به عملکردهای شهری و تنوع در شیوه های زندگی می تواند برخی از تضاد های بارز بین گروه ها را از بین ببرد.

طراحی شهری فعالیتی پر هزینه تر از برنامه ریزی شهری می باشد و مستلزم به کار گیری منابع کمیاب و متخصصان حرفه ای ماهر است .این نکته حائز اهمیت است که فعالیت های طراحی شهری در جهاتی سوق داده شود که عملکردها و عوامل شکل دهنده ی شهری بیشترین تاثیر را روی رفتار کلی افراد و بافت و فرم شهر داشته باشد.

4- طراحی شهر :

تعریف 1:تعبیر سه بعدی تصمیمات برنامه ریزی به صورت آگاهانه وارادی

تعریف2:روند منطقی شکل دادن به شهر

تعریف3:بیان سه بعدی تصمیمات و سیاست های عمومیو تعاریف زیاد دیگر مثل تعریف تونی گارنیه:سازماندهی بین روابط بین عناصر شهری

لوکوربوزیه:ایجاد نظم و انظباط در محیط شهریبارنت:طراحی شهری عبارتس از یک سیایت عمومی در مورد فضا و شکل شهرو بیش از 40 مورد تعریف محتلف در مورد طراحی شهری

- تعریف اقای دکتر بحرینی در مورد طراحی شهری:

    طراحی شهری عبارتست از فعالیت ها عملیات و فرآیند هایی که هدفشان نظام دهی ظراهری و عملکردی به محیط کالبد استنظم عملکردی به کارایی برابری و عدالت در توزیع و تخصیص کالا وخدمات و منابع دیگر در شهر مربوط میشود.در حالی که نظم ظاهری به شکل بافت شهر و رابطه بین انسان و محیط کالبدی یعنی زیباشناسی درک و دید ارتباط پیدامیکند Functional) (formalوبراساس تعریف طراحی شهری دارای خصوصیات و مشخصات زیراستالف:طراحی شهری اساسا با جنبه های کالبدی و سه بعدی محیط ارتباط پیدا میکند اما نکته قابل توجه اینکه شکل شهر به هر حال از عملکرد آن قابل تفکیک نیست ب:در طراحی شهری هدف های مربوط به زیبایی و ظاهر شهر در کنار هدف های عملکردی قرار میگیرندج:برای رسیدن به هدف های مورد نظر طراحی شهری باید مراحلی طی کند به نام Process یا فرآیند ولی فرایند از نتیجهproductیا محصول جدا نیست د:طراحی شهری در سطوح و مقیاس های مختلف قابل اعمال است (خرد و کلان (ز:تعداد افراد ذینفع در طراحی شهری زیاد و منافع گوناگون و گاهی متضاد و بالاخره میزان کنترل نسبی و محدود است خصوصیات عموه طراحی شهری در مقایسه با معماری رامی توان به شرح زیر بیان کرد:

  1. طراحی شهری اساس با جنبه های کالبدی و فضایی محیط سر و کار دارد و همان طور که گفته شد کشل و فضای شهری از عملکرد آن قابل تفکیک نیست بنابراین اجزای تشکیل دهنده طراحی شهری سه عامل فعالیت های شهری فضای شهری و فرم شهری هستند.
  2. حوزه فعالیت طراحی شهری چه هنگامی که در بخش عمومی یا دولتی باشد و چه هنگامی که توسط بخش خصوصی صورت بگیرد فضاهای عمومی شهری است .حیطه عملکرد معماری عموما فضاهای خصوصی است.
  3. چارچوب زمانی فعالیت های طراحی شهری که اغلب محصولی ناتمام و محدود دارد در مقایسه با معماری که محصولی تمام شده و کامل دارد بلند مدت تر است.
  4. طراحی شهری امکان به وجود آمدن تغییر و تحول در محیط اطراف را فراهم می کند در حالی که معماری ملات و خشت تغییرات را ایجاد میکند.
  5.  در حالی که کار معماری با معمار آن مشخص میشود کار طراحی شهری اغلب با گمنامی طراح همراه است.
  6.  در طراحی شهری همان قدر به محصول کار طراحی توجه می شود که به فرایند و مراحل تهیه و تدوین طرح
  7. برخلاف معماری که با تک تک ساختمان ها سر و کار دارد طراحی شهری با مجموعه ساختمان ها و فضاهای عمومی در بافت شهری و روابط بین آن ها ارتباط پیدا میکند.
  8.  نتیج و اثار طراحی شهری در مقایسه با معماری که اغلب قطعی تمام شده و کامل است نسبی بوده ولی در مقایسه با برنامه ریزی شهری کامل تر و مشخص تر است.
  9.  طراحی شهری در عین حال هم جنبه های فضایی و هم جنبه های کالبدی شهر رو مرود توجه قرار میدهد.

10.  برخلاف آموزش معماری طراحی شهری بیشتر به فرآیند و برنامه procees and program کار توجه دارد تا به محصول و نتیجه آن

11.  از دید تاریخی باشکوه ترین طرح های شهری الزاما حاصل کار بزرگترین طراحان شهری نبوده است.

موضوع مهمی که در طراحی شهری وجود داره اینکه ما دو وجه کلی داریم یکی محتوی یا فعالیت های شهری که مربوط به عوامل عملکردی میشن و با استفاده از روش های عملی بررسی می شوند ودیگری رویه یا ظرف ما هست که شکل شهر هست و فرم شهری که شکل شهر مستقیما و بیشتر توسط روش های ذهنی و هنری بررسی می شود.

در واقع میشود گفت که شکل شهر یک ظرف است که محتوای و مظروف آن فعالیت های شهری هستند و به همیین دلیل یعنی جدا نبودن شکل شهر و فعالیت های شهری هست که روش های ذهنی و هنری هم علاوه بر اینکه به فرم شهری شکل می دهند به فعالیت های شهری هم شکل می دهند.

از نظر اقای دکتر شیروانی اجزای طراحی شهری 6 جز هستند.

1)     کاربری زمین.

2)      شکل و توده بنا.

3)      حمل و نقل و پارکینگ.

4)      فضاهای باز.

5)      پیاده رو ها.

جهت دریافت فایل تاریخچه شهر لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 4,900 تومان

خرید

برچسب ها : تاریخچه شهر , دانلود تاریخچه شهر , جغرافیا , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , تاریخچه شهرنشینی و شهرسازی , دانلود تحقیق , طراحی شهری , معماری طراحی شهری , شهرسازی , دانلود پروژه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر
بسته آموزشی کسب در امد از تعمیر لامپ کم مصرف (تخفیف 50%به مدت محدود)

لذت درآمدزایی ساعتی ۳۵٫۰۰۰ تومان در منزل
فقط با ۵ ساعت کار در روز درآمد روزانه ۱۷۵٫۰۰۰ تومانی

دانلود بسته آموزشی کسب در امد از تعمیر لامپ کم مصرف (تخفیف 50%به مدت محدود)