كاملا عادیست كه كودكان جنب وجوش داشته باشند و از بازی كردن لذت می برند گاهی مادران به درمانگاه یا روان شناس مراجعه كرده و اظهار می كنند كه فرزندشان بخصوص پسرشان بسیار بی قرار ، زیاد فعال ، حواس پرت ، بی ثبات و تكانشی است معلمان معمولا چنین دانش آموزانی را خوب می شناسند
قیمت فایل فقط 6,900 تومان
بررسی میزان پیش فعالی کودکان مادران شاغل و غیر شاغل مدارس
فصل اول
مقدمه
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت تحقیق
فرضیه ها
تعاریف متغیرها
مقدمه
كاملا عادیست كه كودكان جنب وجوش داشته باشند و از بازی كردن لذت می برند . گاهی مادران به درمانگاه یا روان شناس مراجعه كرده و اظهار می كنند كه فرزندشان بخصوص پسرشان بسیار
بی قرار ، زیاد فعال ، حواس پرت ، بی ثبات و تكانشی است . معلمان معمولا چنین دانش آموزانی را خوب می شناسند .
افرادی كه به نحوی با بیماران روانی ، عقب ماندگان ذهنی ، معتادین به مواد مخدر ، الكل سروكار دارند به این امر اعتقاد دارند . مشكلات روانی مختص به یك قشر یاگروه خاصی نبوده و تمام طبقات جامعه را شامل می شود . كارگر ، كارمند ، معلم ، دانشجو ، دانش آموز و غیره . . . . . را
نمی شناسد و به عبارت دیگر امكان ابتلا به ناراحتی های روانی برای همه افراد وجود دارد و در این میان دانش آموزان از ارزش بالاتری برخوردار می باشند زیراكه امیدهای آینده این جامعه می باشند و یكی از بیماری های روانی كه آنها را تهدید می كند اختلال كمبود توجه / بیش فعالی می باشد كه یكی از متداولترین اختلال های دوران كودكی می باشد كه میزان مراجعه به مراكز درمانی به علت آن بیش از سایر اختلال های دیگر می باشد . ( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 تهران ، انتشارات رشد ، صفحه 11 ) .
درمورد این اختلال هنوز دانش كافی بدست نیامده است و پرسش های زیادی در مورد این اختلال وجود دارد كه پاسخی برای آنها یافت نشده است . برای همین پژوهش های زیادی در این مورد انجام گرفته است تا علل آن مشخص شود . مثلا همین تحقیق كه در مورد بررسی رابطه این اختلال با اشتغال مادران در خارج از خانه می باشد كه احتمالا بین آنها نیز رابطه معناداری وجود دارد كه در بین مدارس ابتدایی به عمل آمده است .
واما اشتغال مادران در خارج از خانه به خانواده كه یكی از اركان آن فرزندان می باشند تأثیر به سزایی دارد . اشتغال زنان كه بیش از هرچیز به سبب نیاز اقتصادی پدید آمده است، پس از بروز جنگ های دراز مدت در مغرب زمین و كمبود نیروی انسانی ، دامنة وسیعی پیدا كرد و با به كارگرفتن زنان در واحدهای تولیدی ، زمینه اجتماعی اشتغال آنان در عرصه های گوناگون ، فراهم آمد . ( مهرداد نورائی ، مجله علوم روان شناختی ، دوره سوم ، زمستان 1383 ، شماره 12 ، صفحه 363 ) .
از مطالعات به عمل آمده ، برمی آید كه اشتغال زنان به ویژه زنان دارای همسر و فرزند به وظایف و مناسبات درون خانواده تأثیر قابل ملاحظه ای می گذارد و این تأثیر به نوبه خود در روابط و كاركردهای زندگی اجتماعی ( بیرون از كانون خانوادگی ) آنان منعكس می گردد . هر چند اشتغال زنان به مرور زمان ، تا حدود زیادی ، در جامعه پذیرفته شده است ، ولی قول فرهنگی لازم جهت برقراری هماهنگی میان این اشتغال و تقسیم وظایف و مسؤولیت ها در موزة خانواده ، كاملا تعفق نیافته است .
( مهرداد نورائی ، مجله علوم روان شناختی ، دوره سوم ، زمستان 1383 ، شماره 12 ، صفحه 363 ) . ( مجلة علوم روان شناختی ، 1382 ) .
بیان مسئله
نتیجه ی پژوهش های انجام شده در مركزهای پژوهشی و دانشگاهی در سراسر جهان ، شناخت و آگاهی بسیار جدیدی از ویژگی ها و سبب شناسی اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی به دست داده اند . این آگاهی از واپسین سال های دهه ی 80 میلادی ( پژوهش وندر میروسرجنت ، 1988 ) . و به ویژه یك دهه بعد ، یعنی زمانی كه بار كلی در سال 1997 مقاله ای در مورد این اختلال نوشت ، نمود پیدا كرد ، بر این اساس ، دانشمندان آنچه را كه درباره ی سبب شناسی این اختلال می دانستند بازنگری كردند و به نظر می رسد الگوی جدیدی در این زمینه در حال شكل گیری و گسترش است . در این الگوی جدید ، تأكید بر تكانشگری ناشی از نارسایی بازداری است كه به شكل ( نارسایی در كنترل حركتی ) ظاهر می شود .
( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، تهران ، انتشارات رشد ، صفحه 12 ) .
در این پژوهش سعی شده كه رابطه كمبود توجه یا بیش فعالی كودكان مدارس ابتدایی با اشتغال مادران در خارج از خانه مورد بررسی قرار بگیرد تا معلوم شود كه آیا بین اشتغال مادران در خارج از خانه با این اختلال رابطه ای وجود دارد یا خیر .
افرادی كه دارای بیش فعالی می باشند در زندگی روزمره دچار مشكلاتی می باشند كه در بعضی موارد می تواند كار آنها را مختل كند .
بار دیگر اهمیت توجه به اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی را به پژوهشگران ، دانشجویان و مسئولان بهداشت و درمان جامعه یادآور می شویم . پرسش های زیادی در مورد این اختلال وجود دارد كه هنوز پاسخ مناسبی برای آنها یافت نشده است . در جامعه ایران ، این پرسش ها كه به شیوع ، ویژگی ها و ارزیابی این اختلال و نیز چگونگی تعامل كودكان مبتلا با والدین ، معلمان و دوستان و انواع كمبودها مربوطند ، همچنان بدون پاسخ مانده اند و با توجه به شیوع زیاد این اختلال ، ضروری است تا این اختلال و دانش آموزان دارای این اختلال را از یاد نبریم .
اهمیت و ضرورت تحقیق
اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی یكی از متداولترین اختلال های دوران كودكی است كه میزان مراجعه افراد به مراكز درمانی به علت آن ، بیش از سایر اختلال های دیگر می باشد . امروزه ، این اختلال به دلیل های گوناگونی مورد توجه دانشمندان و پژوهشگران قرار گرفته است . نخست آنكه این اختلال كه اولین یا دومین اختلال فراوان در دوران كودكی و نوجوانی است برای بسیاری از دانش آموزان مشكل های قابل توجهی ایجاد می كند . و برعملكرد شناختی ، اجتماعی ، هیجانی ، خانوادگی آنان و سپس در بزرگسالی ، بر عملكرد شغلی و زناشویی آنها تأثیر می گذارد . ( تذكر 1 )
( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، تهران ، انتشارات رشد ، صفحه 11 ) .
تذكر دوم ، سبب شناسی و درمان این اختلال هنوز به طوركامل مشخص نشده است .
تذكر سوم ، به نظر می رسد شناخت بهتر اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی ، به شناخت بهتر بسیاری دیگر از اختلال های كمبود هم چون اختلال سلوك ، اختلال نافرمانی ستیزشی و ناتوانی یادگیری كمك می كند .
( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، انتشارات رشد ، صفحه 11 ) .
لذا پژوهشگر قصد دارد پیرامون این موضوع ، تحقیقی را صورت دهد تا از این طریق مسائل و مشكلات دانش آموزان مدارس ابتدایی و همچنین آشنایی بهتر با اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی و تأثیر اشتغال زنان در این زمینه مشخص شده و دیدگاه بهتر و روشن تری را روی افراد گذاشته شود .
اهداف تحقیق
هدف كلی از این پژوهش بررسی رابطه بین اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی كودكان مدارس ابتدایی با اشتغال مادران در خارج از خانه می باشد .
اهداف جزئی
1- مشخص نمودن افراد دارای اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی در بین دانش آموزان مدارس ابتدایی .
2- مشخص نمودن وضعیت اشتغال مادران آنها .
3- توصیف نمرات دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان خمین و مقایسه نمرات افراد دارای مادران شاغل و غیرشاغل و همچنین ایجاد انگیزه بیشتر جهت پژوهش هایی از این نمونه .
4- زمینه ی را فراهم كنیم برای اجرای تحقیقات آینده و در نهایت به عنوان یك فاكتور بهداشتی در جهت پیش گیری یا به حداقل رساندن اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی در جوامع و گروه های بخصوص در بین دانش آموزان .
فرضیه
بین اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی و اشتغال مادران در خارج از خانه رابطه معناداری وجود دارد .
میزان اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی در بین كودكان دارای مادران غیر شاغل بیشتر از كودكان دارای مادران شاغل است .
تعاریف مفهومی و عملیاتی
الف ) تعریف مفهومی
اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی ( ADHD ) : بیش فعالی عبارت است از اختلال رشدی در توجه ، كنترل تكانش ، بی قراری و هدایت رفتار كه به طور طبیعی ایجاد می شود و ناشی از اختلال های عصب شناختی بزرگ حسی ، حركتی یا هیجانی نیست .
( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، تهران ، انتشارات رشد ، صفحه 20 ) .
زنان شاغل : به پرسنل شاغل زنان ، كه طبق قانون كار یا به صورت استخدام كشوری یا پیمانی روزانه بین 6 تا 8 ساعت یا بیشتر از این زمان را در ادارات دولتی یا غیر دولتی اعم از آموزش و پرورش ، بیمارستان یا درمانگاه و غیره . . . . . و یا به صورت شاغل آزاد در مغازه یا آرایشگاه و غیره . . . . . وقت خود را صرف به مردم بكار می گیرند .
ب ) تعریف عملیاتی
اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی : اختلالی است كه در این تحقیق به وسیله مقیاس درجه بندی كانرز برای والدین و معلمان تشخیص داده می شود . اگرچه آزمون های
متعددی برای ارزیابی اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی ساخته شده است ولی شاید هیچ كدام به اندازه دو مقایسی كه توسط كیت كانرز برای والدین و معلمان ساخته شده مورد استفاده قرار نگرفته است .
( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، تهران ، انتشارات رشد ، صفحه 75 ) .
فصل دوم
الف ) مبانی نظری
ب ) تحقیقات انجام شده ( پیشینه ی تحقیق )
تعاریف بیش فعالی
اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی به شكل های مختلف و با نام های متفاوتی تعریف شده و تقریبا هیچ گاه توافقی در این زمینه وجود نداشته است . برخی از مؤلفان ، تعریف های ویژه ی خود را ارائه
می كنند . و برخی دیگر از افراد یا برخی از انجمن ها ، معیارهای خاصی را برای تعریف این اختلال به صورت بالینی ، خود در نظرمی گیرند . والدین و مربیان كودكان اغلب اصطلاح بیش فعال را جهت توصیف كودكانی به كارمی برند كه سرزنده ، خستگی ناپذیر ، بسیار فعال و پرجنب وجوش هستند . این اختلال معمولا با ویژگی هایی چون بیش فعالی ، تكانشگری ، بی توجهی ، پرتحرك ، بی قرار ، پریشان و مانند اینها توصیف شده و اغلب این نگرش وجود داشته است كه آن را ناشی از عوامل زیستی ، آسیب مغزی یادداشت بدانند . در این میان ، درمانگران به تعریفی عملیاتی احتیاج دارند تا در كارهایشان به آن مراجعه كنند . زیرا بدون در اختیار داشتن تعریف عملیاتی مجبور می شوند براساس مفاهیم نه چندان مشخصی هم چون آسیب مغزی ، مشكل های عاطفی ، محرومیت های محیطی و توصیف های مقوله ای گوناگون كاركنند . معمولا تعریف های متعددی كه ارایه شده هركدام برجنبه ای تأكید داشته اند . برای مثال ، وری [1] ( 1968 ) . در تعریف خود ، بر فعالیت حركتی بیش از حد تأكید می كند : ( فعالیت حركتی روزانه ، كه به طور معناداری بیشتر ازحد عادی است ) . گاهی براساس نیاز فردی كه تعریفی از این اختلال عرضه می كند ، تعریف های متفاوتی از آن به عمل آمده است . برای مثال ، كنت [2] ( 1994 ) . در واژه نامه ی ورزشی خود این اختلال را : ( فعالیت حركتی بیش از حد ) تعریف می كند . باركلی [3] ( 1982 ) می نویسد اگرچه برسد نشانه ها و ویژگی های بیش فعالی معمولا اتفاق نظر وجود دارد ، ولی هنوز برسر تعریف آن ، چنین توفقی حاصل نشده است . برای مثال ، بسیاری از دانشمندان معتقدند كه بیش فعالی فراگیر در تكانشگری بیش فعالی و بی توجهی است . باركلی ( 1982 ) تعریف زیر را پیشنهاد می كند :
( بیش فعالی عبارتست از اختلال رشدی در توجه ، كنترل تكانش ، بی قراری و هدایت رفتار كه بطور طبیعی ایجاد می شود و ناشی از اختلال های عصب شناختی بزرگ ، حسی ، حركتی یا هیجانی نیست ) .
( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، انتشارات رشد ، صفحه 19 – 20 ) .
تیلور به این تعاریف اشاره كرده است
1- پرجنب وجوش عبارت است از فعالیت بدنی زیاد . كودك پرجنب وجوش بیش از كودك معمولی تحرك دارد . حركاتش ناگهانی است و به دشواری می تواند مدتی سرجایش بنشیند . این كودكان با وجود آنكه پرتحركند . ولی به هنگامی كه توجهشان به چیزی جلب می شود می توانند حواسشان را متمركز كنند . به طوركلی این گونه كودكان پرتوان و پرانرژی اند ، اما گاهی این فعالیت زیاد از اضطراب و عصبانیت ناشی می شود . معمولا این گونه كودكان را نافرمان می دانند چون وقتی به آنان می گویند سرجایشان بنشینند گوش نمی كنند . این رفتار از لحاظ كودكان مشكلی به حساب نمی آید هرچند كه ممكن است والدین را خسته كند .
2- بی قراری یا اختلال در میزان دقت و توجه دركودكی دیده می شود كه به دلیل داشتن آستانه دقت كوتاه مدت بیش از حد تحرك دارد و نامنظم و آشفته است .
3- تحرك یا فعالیت بیش از حد نشانة روانی دركودكانی است كه بی قرارند و نمی توانند حواسشان را برچیزی متمركز كنند .
( جوداگلاس ، اصلاح رفتاركودكان ، ترجمه سیاووش جمالو ، 1376 ، تهران ، ویرایش ، صفحه 214 – 213 ) .
همان گونه كه اشاره كردیم تعریف مشخصی از بیش فعالی وجود ندارد كه مورد پذیرش همگانی صاحب نظران باشد . بسیاری از پژوهشگران و درمانگران ترجیح می دهند تعریف و معیار تشخیصی وآماری اختلال های روانی [4] ( 1994 ) . را مورد استفاده قرار می دهند كه از پذیرش بسیاری برخوردار است .
نظریه ها و دیدگاهها
در پیشینة پژوهشی مربوط به سبب شناسی اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی دو الگو یا نظریه اصلی
در این باره وجود دارد .
1- نظریه ی ساز وكار برانگیختگی
در این نظریه ادعا می شود كه اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی ناشی از نابهنجاری هایی در ساز وكارهای برانگیختگی مغز در افراد دارای این اختلال است . در این نظریه سعی می شود چگونگی پاسخ دهی مغز مطالعه می شود و مشخص شود كه چه مشكلی در دستگاه عصبی این كودكان وجود دارد كه در پاسخ دهی آنها به محرك های بیرونی و درونی ، مشكل ایجاد می كند .
( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، انتشارات رشد ، صفحه 58 ) . در رویكرد برانگیختگی ، ساز وكارهای برانگیختگی از دو جنبه مورد پژوهش قرار می گیرند . جنبه اول ، بیش برانگیختگی و جنبه دوم كم برانگیختگی است ، و می توان رفتار كودكان با اختلال نارسایی
توجه / بیش فعالی را از هركدام از این دو جنبه بررسی كرد . رویكرد بیش برانگیختگی بیانگر آن است كه این اختلال دركودكان ناشی از این وضعیت است كه فزون شلوغی داده ها ، امكان تصفیه و انتخاب محرك ها را نمی دهد . در مقابل دیدگاه كم برانگیختگی معتقد است كه میزان برانگیختگی پایین و ناكافی بودن میزان فعالیت ساز وكارهای كنترل بازداری باعث به وجود آمدن حواس پرتی و در نتیجه اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی می شود . مطالعه دقیق در سال های اخیر این یافته های شگفت آور را نشان می دهد كه زمانی كه كودكان دارای اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی ، در معرض تحریك پذیری بالایی ، مثل موسیقی ، قرارمی گیرند ، عملكرد بهتری در ریاضیات از خود نشان می دهند . این پژوهشگران معتقدند كه تأثیر تسهیل گر تحریك پذیری شنیداری ، باعث عملكرد بهتر آنها در ریاضیات می شود . این یافته نشان می دهد كه نظریه ی كم برانگیختگی می تواند به درك بهتری در سبب شناسی این اختلال كمك كند . ( حمید علیزاده ، اختلال نارسایی توجه / فزون جنبشی ، 1383 ، انتشارات رشد ، صفحه 58 – 59 ) .
قیمت فایل فقط 6,900 تومان
برچسب ها : دانلود بررسی میزان پیش فعالی کودکان مادران شاغل و غیر شاغل مدارس , روانشناسی , پیش فعالی , بررسی میزان پیش فعالی کودکان مادران شاغل و غیر شاغل مدارس , دانلود طرح توجیهی , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دانلود پروژه
لذت درآمدزایی ساعتی ۳۵٫۰۰۰ تومان در منزل
فقط با ۵ ساعت کار در روز درآمد روزانه ۱۷۵٫۰۰۰ تومانی