مدیریت مواد زاید جامد شهری از شش عنصر موظف تولید و ذخیره در محل، جمعآوری، حمل و نقل، بازیافت و دفع تشكیل شده است این تقسیمبندی به این دلیل صورت گرفته كه هر كدام از این عناصر یك وظیفه مشخصی در سیستم مدیریت مواد زاید جامد شهری را عهدهدار هستند در ضمن، این تقسیمبندی از نظر بررسی موضوع نیز، بسیار مؤثر است در حال حاضر در مدیریت مواد زاید جامد شهری،
قیمت فایل فقط 2,900 تومان
بررسی وضعیت جمعآوری و دفع زبالههای شهری زابل و ارائه راهكارهای مناسب برای بهینهسازی فرایند موجود
مقدمه
اجتماعات انسانی از دیرباز پس از مورد استفاده قرار دادن منابع مختلف طبیعی موجود بر روی كره زمین، قسمتهای غیرقابل مصرف و زاید آن را دفع مینمودند. این موضوع مشكل حادی را برای آنها و محیطشان ایجاد نمیكرد. زیرا تعداد و توزیع انسانهای موجود بر روی كره زمین به نسبت مساحت این كرة خاكی خیلی كم بود اما امروزه به دلیل افزایش تعداد، توزیع جمعیت و به دنبال آن تحولات پدید آمده در میزان و كیفیت مواد مصرفی، معضل تولید و دفع زایدات به نحوه بارزی گریبانگیر حیات جوامع بشری به ویژه شهرها گردیده است. گرچه دفن بهداشتی مواد زاید جامد شهری، سالهاست كه مورد استفاده قرار گرفته است و در بسیاری از نقاط دنیا توانسته است، بهداشت عمومی و سلامت جامعه را تأمین كند ولی هنوز مورد قبول عامه مردم قرار نگرفته است. عناوینی مانند، دفن و دفن بهداشتی و تلنبار زباله بارها به جای یكدیگر مورد استفاده قرار گرفتهاند و هنوز هم خیلی از مردم فرق بین دفن، دفن بهداشتی و تلنبار كردن زباله را نمیدانند. به عبارت دیگر در صورتی كه عملیات دفن مواد به صورت كاملاً استاندارد و براساس ضوابط صحیح و دقیق دفن بهداشتی صورت نگیرد مشكلات بهداشتی و زیست محیطی زیادی به وجود خواهد آمد. فقط یك محل دفن بهداشتی كه در محل مناسبی قرار گرفته و از طراحی خوبی برخوردار باشد و نیز عملیات آن كاملاً صحیح و دقیق انجام پذیرد میتواند جوابگوی استانداردهای بهداشت عمومی و سلامت بوده، از شرایط لازم برای جلوگیری از آلودگی آب و خاك و هوا برخوردار باشد كه در اینجا بحث مدیریت دفع مواد زائد جامد شهری مطرح میگردد.
مواد زاید جامد شهری شامل تمام مواد زاید حاصل از فعالیتهایی است كه در شهر انجام میگیرد. این مواد هم از نظر منبع تولید و هم از نظر خواص فیزیكی و شیمیایی تنوع بسیار زیادی دربر دارد. در یك شهر، بخشهای مختلفی در فعالیت هستند و هر بخش نیز در تولید مواد زاید شهری نقش دارد. بخشهای خانگی، تجاری، حمل و نقل، صنعتی، درمانی، بهداشتی و خدمات، هركدام مواد زایدی با خصوصیات ویژهای تولید میكنند. به همین دلیل هم، مواد زاید جامد شهری دارای طیف وسیعی است. از نظر حجم نیز از ذرات ریز گردوغبار گرفته تا وسایل اسقاطی، مثل بدنه اتومبیل، یخچال و میز و صندلی، در این زایدات وجود دارند از نظر خطرناك بودن نیز، شامل مواد زاید غیرقابل فسادپذیر است و هم مواد زاید كاملاً خطرناك، مثل مواد زاید بیمارستانی را دربر میگیرد، از نظر فیزیكی و حجم ظاهری نیز طیف كاملاً ناهمگونی از زایدات در یك شهر بروز میكند. كمیت مواد زاید جامد شهری نیز ناهمگونی زیادی را شامل میشود.
عوامل اقتصادی، بافت شهری، كاربریهای زمین، عوامل فرهنگی، تراكم در واحد سطح، فصول سال و عادات اجتماعی در كیفیت و كمیت مواد زاید جامد شهری موثر هستند. به عبارت دیگر، فاكتورهای زیادی در امر تولید مواد زاید شهری تأثیر دارند. به همین دلیل هم طراحی سیستم مدیریت مواد زاید جامد شهری از حساسیت و ویژگیهای خاصی برخوردار است. برای یك طراحی موفق به اطلاعات و دادههای اساسی از كلیه فاكتورهای مؤثر در سیستم مدیریت مواد زاید جامد شهری نیاز هست. این اطلاعات و دادهها را یا میتوان از طریق سازمانها و ارگانهای زیربط و درگیر با مدیریت مواد زاید جامد شهری بدست آورد و یا از طریق انجام پروژههای مشخص، این اطلاعات و دادهها را تولید كرد.
1ـ اهمیت و ضرورت موضوع تحقیق:
مدیریت مواد زاید جامد شهری از اهمیت ویژهای در جلوگیری از اثرات سوء و مضر این مواد بر بهداشت و سلامت جامعه برخوردار است. رعایت نكردن اصول بهداشتی و جلوگیری نكردن از انتشار مواد زاید جامد شهری، اولین آسیبی كه به جامعه وارد میكند بر بهداشت و سلامت جامعه میباشد. خطرات بسیاری از قبیل حمله حشرات و جوندگان موذی، خطرات ناشی از سگهای ولگرد، بروز بیماریهای واگیردار در صورت رعایت نكردن این اصول، با مردم دست به گریبان است. خطرات ناشی از حمله حشرات زمانی به وجود میآید كه زبالهها در یك محل تجمع داشته باشند كه به علت عدم مدیریت صحیح در حاشیههای زابل این مشكلات وجود دارد. باید همواره این اصول را در نظر گرفت كه طبیعت خیلی از مواد از نظر اثرات سوء زیست محیطی، سمیت و سرطانزائی شناخته شده نیست و تا زمانی كه بیخطر بودن مواد محرز نشده باشد، باید به آنها به عنوان موادی كه پتانسیل خطرزائی دارند نگریسته شود.
در بحث مدیریت زباله یك ارگان خاص نمیتواند كه دراین زمینه فعالیت چشمگیری داشته باشد. بلكه همكاری و همیاری تمامی ارگانها را میطلبد و در نهایت با فرهنگسازی در جامعه و روشننمودن مردم به معنای واقعی میتواند گامی مؤثر در این زمینه برداشت.
تفهیم درست مدیریت مواد زاید میتواند جلوی خسارات وارده بر محیط زیست را بگیرد و در جهت به راهاندازی چرخه صنعت جامعه مفید واقع شود. زیرا وقتی مدیریت صحیح مواد زاید صورت گیرد، بحث تفكیك را نیز بدنبال دارد و از این رو در بسیاری از جهات میشود در راستای تولید مواد دیگر به صورت مكانیزه گام برداشت كه خود در ارتقاء به سطح خودكفائی جامعه مؤثر میباشد. پس یك مدیریت صحیح میتواند هم جامعه را به سوی آبادانی پیش ببرد و هم میتواند آن را به ورطه نابودی بكشاند.
دومین بحثی كه اهمیت و ضرورت آن در مدیریت مواد زاید مطرح است، آنالیز زباله میباشد كه از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. وقتی كه آنالیز زباله صورت بگیرد و بدانیم كه هر كدام از موادی كه در جامعه استفاده میشود به چه میزان در زباله های شهری یافت میشود میتوان با توجه به آن، گزارش و تحقیق روشنی را ارائه داد و به عنوان یك منبع و مرجع آن را در نظر گرفت كه اگر در صورتی سازمان و یا ارگانی بخواهد كاری در این زمینه انجام دهد بتواند از آمار مربوطه استفاده بكند.
به عنوان مثال شهرداری زابل در فكر احداث كارخانه كمپوست میباشد. این طرح در یک کیلومتری شهر زابل در منطقهای بنام بیبیدوست قرار است كه اجرا شود كه با استفاده از آمار و ارقام بدست آمده از آنالیز زباله، كارشناسان مربوطه میتوانند تصمیمگیری لازم را در این زمینه اتخاذ نماید كه آیا این طرح قابل اجرا شدن در این منطقه میباشد یا خیر؟ و این جامعه در طول یك سال چه مقدار زباله تولید میكند و اینكه از این میزان چه مقداری زبالههای قابل بازیافت میباشند كه در چرخه بازیافت مواد قرار میگیرند؟ با توجه به بدست آوردن حجم زباله و دانستن این موضوع كه به عنوان مثال میزان پلاستیك و یا مواد فسادپذیر و یا میزان كاغذ به طور سالانه در زبالهها چقدر میباشد میتوانیم از این اطلاعات استفادههای بیشتری را داشته باشیم و با استفاده از این آمار میتوانیم بدانیم كه جامعه ما به چه میزان در جهت صرفهجوئی گام برداشته و چقدر توانسته است كه در كاهش میزان زباله و تفكیك آن گام مفیدی را بردارد.
2ـ چارچوب نظری تحقیق
مدیریت مواد زاید جامد شهری از شش عنصر موظف تولید و ذخیره در محل، جمعآوری، حمل و نقل، بازیافت و دفع تشكیل شده است. این تقسیمبندی به این دلیل صورت گرفته كه هر كدام از این عناصر یك وظیفه مشخصی در سیستم مدیریت مواد زاید جامد شهری را عهدهدار هستند. در ضمن، این تقسیمبندی از نظر بررسی موضوع نیز، بسیار مؤثر است. در حال حاضر در مدیریت مواد زاید جامد شهری، قسمت اعظم منابع مالی و انسانی برای جمعآوری و حمل و نقل صرف میشود و در زمینههای تولید، ذخیره در محل، بازیافت و دفع، كارچندانی صورت نگرفته است. این عدم تعادل، بهترین دلیل سوء مدیریت در امر مواد زاید جامد شهری است. همان اندازه كه جمعآوری و حمل و نقل مؤثر هستند، تولید و بازیافت و دفع مواد نیز مهم محسوب میشوند و باید مورد توجه و دقت قرار گیرند. اطلاع دقیق از كمیت و كیفیت تولید و پراكنش نقاط تولید در سطح شهر میتواند در امر جمعآوری و حمل و نقل بسیار مفید واقع شود و به صرفهجوئیهای زیادی در این دو عنصر منجر گردد. بازیافت مواد مستقیماً به كمیت و كیفیت تولید ارتباط دارد و دفع مواد به همة عناصر موظف قبلی مربوط میشود. بنابراین این عناصر همانند حلقههای یك زنجیر به هم پیوسته هستند و هر كدام از این عناصر نقش ویژهای را در سیستم مدیریت مواد زاید جامد ایفا میكنند و باید متناسب با وظیفهشان به آنها توجه شده و منابع لازم به آنها اختصاص داده شود.
شكل 1- عناصر موظف و رابطه آنها را در یك سیستم مدیریت مواد زاید جامد نشان میدهد.
شكل 1- عناصر موظف و رابطه آنها در سیستم مدیریت مواد زاید جامد شهری
در شكل 1- پردازش و بازیافت به عنوان یك عنصر موظف در كنار سایر عناصر، مشخص شده است. در صورتی كه پردازش و بازیافت هم میتواند در محدودة تمام عناصر موظف دیگر قرار گیرد و هم به صورت واحد مستقلی در سیستم مدیریت مواد زاید جامد عمل كند. اصولاً در یك سیستم كارآ و موفق بهتر است كه پردازش و بازیافت از ابتدا تا انتهای سیستم در جریان باشد، جداسازی مواد در مبدأ تولید و فشرده كردن مواد در آپارتمانها و مجتمعهای مسكونی، هم در كاهش حجم مواد و هم در كاهش كمیت موادی كه باید به محلهای دفن حمل شوند، مؤثر است. در نتیجه به ماشینآلات، نیروی انسانی، سرمایهگذاری و زمین كمتری برای دفن مواد احتیاج خواهد بود. ملاحظه میشود كه بازیافت صحیح میتواند ضمن اینكه به عنوان عنصری مستقل عمل میكند، در بین عناصر دیگر هم قرار گیرد و راندمان و كارآیی كل سیستم را افزایش دهد. تقسیمبندی سیستم مدیریت مواد زاید جامد به عناصر موظف، نگرش و طراحی از كل به جز و بالعكس را امكانپذیر میسازد. ابتدا با در نظر گرفتن شش عنصر موظف ترسیم روابط اصلی بین این عناصر و كلیات سیستم، طراحی میشود. سپس هر عنصر جداگانه مورد بررسی قرار گیرد و روابط داخلی اجزای هر عنصر موظف ترسیم شده و جریان مواد، انرژی و منابع در هر عنصر مشخص میشود و دوباره تمام سیستم، مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار میگیرد. تمامی این اعمال را میتوان با نوشتن یك مدل و به كمك كامپیوتر انجام داد. بررسی سیستم با این روش امكان ارزیابی اثر تغییرات مورد نظر در سیستم را میسر میسازد. به عنوان مثال میتوان اثرات تبدیل چرخهای دستی را به وانتهای نیسان و... بررسی كرد. جالب توجه است كه میتوان این ارزیابیها را قبل از انجام پروژههای مورد نظر انجام داده و اثرات آنها را روی سیستم، مشخص كرد. سپس با درنظر گرفتن مسائل اقتصادی، اجتماعی و بهبود كارایی و راندمان سیستم، گزینه بهینه را انتخاب و به اجرا درآورد با این كار میتوان به مقدار قابل توجهی در زمان، پول و انرژی صرفهجویی كرده و نیز به موفقیت طرحها بیشتر امیدوار بود.
جهت دریافت فایل بررسی وضعیت جمعآوری و دفع زبالههای شهری زابل و ارائه راهكارهای مناسب برای بهینهسازی فرایند موجود لطفا آن را خریداری نمایید
قیمت فایل فقط 2,900 تومان
برچسب ها : بررسی وضعیت جمعآوری و دفع زبالههای شهری زابل و ارائه راهكارهای مناسب برای بهینهسازی فرایند موجود , طرح توجیهی بررسی وضعیت جمعآوری و دفع زبالههای شهری زابل و ارائه راهكارهای مناسب برای بهینهسازی فرایند موجود , دانلود بررسی وضعیت جمعآوری و دفع زبالههای شهری زابل و ارائه راهكارهای مناسب برای بهینهسازی فرایند موجود , راهكارهای مناسب برای بهینهس
لذت درآمدزایی ساعتی ۳۵٫۰۰۰ تومان در منزل
فقط با ۵ ساعت کار در روز درآمد روزانه ۱۷۵٫۰۰۰ تومانی